Türk Hukuk Enstitüsü’nün 22. Olağan Genel Kurulu neticesinde genel başkan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Disiplin Kurulu (MDK) Üyesi Av. Cemil Yavuz Aksu oldu. Yapılan seçimlerde Genel Başkan Av. Cemil Yavuz Aksu seçilirken yeni yönetim de belirlendi.
Türk Hukuk Enstitüsü’nün genel kuruluna MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, MHP Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ, il ve ilçe yöneticileri ve delegeler ve avukatlar katıldı.
Genel Kurulda Divan Başkanlığına seçilen MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özarslan, genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulunurken yaptığı konuşmada şunları söyledi:
HUKUK DEVLETİ VE HUKUKA BAĞLILIK ŞUURU
“Türk Hukuk Enstitüsü, 1977’den bugüne çalışmalarına devam etmiş, bundan sonra da devam edecektir. Enstitümüz, Ülkü Hareketin en önemli umdelerinden biri olan devlet anlayışına da sonuna kadar bağlı sivil toplum kuruluşudur. Çünkü Ülkücü Hareketin temel ideolojik dayanağından biri de hukuk devleti anlayışı ve hukuka bağlılık şuurudur.
Türk Hukuk Enstitüsü kurulduğu 1977 yılından itibaren sivil toplumda Ülkücü Hareketin teşkilatlanması anlamında hukuki ayağının teşkil edilmesi yolunda rahmetli Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in talimatlarıyla kurulmuş bir dernektir. “BU KURUMU AYAKTA TUTACAĞIZ”
Dolayısıyla sivil toplumun önemini bilen, sivil toplum kavramının aslında hayatın içindeki iktidar alanlarında ne kadar önemli olduğunu bilen bir hareketin mensuplarıyız ve bu çerçevede biz ülkücü hukukçular olarak da bu kurumun bu misyonda kurulduğunu biliyoruz. Bu sebeple de hem rahmetli Başbuğumuzun emaneti hem de Genel Başkanımız, Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin de üzerine titrediği bu kurumu ayakta tutacağız ve misyonundan saptırılmasına da izin vermeyeceğiz.”
TARKAN TOPER’İN SÖZLERİ
Faaliyet ve denetim raporlarının okunup oylanmasının ardından kürsüye gelen Genel Başkan Av. Tarkan Toper de yaptığı konuşmada görev yaptığı dönemdeki yaptıkları faaliyetleri aktarırken özellikle pandemi sonrasında hiçbir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti. Pandemi sonrası enstitünün yeni yönetimini yoğun bir temponun beklediğine dikkat çeken Toper, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına vurgu yaparak özetle şöyle dedi:
“Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar çok önemli şeyler yaptı, bundan sonra da yapacaktır.
Yargımız 15 Temmuz hain kalkışmasında büyük yara aldı ama artık onları aşıyoruz. Türk Hukuk Enstitüsü olarak hep gayret içinde olmak mecburiyetindeyiz. Nasıl bir türkiye, nasıl bir yargı sistemi bu kaygıları kafamızda taşımamız lazım.
Görevden ayrılan Genel Başkan Av. Tarkan Toper’in konuşmasının ardından genel başkanlık ve yönetiminin seçimlerine geçildi. Açık oyla yapılan seçimlerde Türk Hukuk Enstitüsü’nün yeni Genel Başkanı, MHP MDK Üyesi Av. Cemil Yavuz Aksu oldu.
Türk Hukuk Enstitüsü’nün 22. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanlığa seçilen Av. Cemil Yavuz Aksu da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Görev süremiz boyunca Türk milliyetçiliği fikriyatı ve hareketimizin hafızası ile teamüllerine aykırı davranılmayacağı, buna riyat etmeyenlerle de aynı yolda yürümeyeceğimizi belirtmek istiyorum.
Görevini devraldığımız Başkanım, ağabeyim Tarkan Toper Bey ile birlikte fedakarca mesai harcayan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah’ın izniyle bundan sonraki süreçte de onların tecrübelerinden yararlanmaya devam ederek Türk adalet sisteminin istenilen yere gelmesi için birlik ve beraberlik içerisinde çalışacağız.
Görev alan, çalışmalarımıza katılan tüm arkadaşlarımızın Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in ‘Türk töresinin bir şartı da yüksek vazife duygusudur. Vazifeyi her ne pahasına olursa olsun yapmaktır. Diğer bir şart, toplum uğrunda her çeşit fedakârlığı yapmaktır. Millete hizmet yolunda şahsi menfaatlerden, şahsi zevklerden feragattir. Vazgeçmektir. Kişiler kendilerini millet için feda ederler. Türk Milleti’nin büyüklüğü böyle yükselecektir’ sözündeki şuurla hareket edeceğinden en ufak bir şüphe duymuyorum.
Bildiğiniz üzere 1977 yılında Cennetmekan Başbuğumuz Alparslan Türkeş Beyin talimatları doğrultusunda kurulan enstitümüz bugün Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Ayrıca adında Türk ifadesinin kullanılmasına müsaade edilmiş olması da enstitümüzün önemini artırmaktadır.
Türk Hukuk Enstitüsü çağlara damga vuran, Türk adalet anlayışına uygun bir sistem kurulması için katkıda bulunmayı şiar edinmiştir. Enstitümüz, kurulduğu günden bugüne temel değerlerimiz etrafında şekillenebilen milli ve manevi hassasiyetlere sahip, dünyayı Türk’ün gözünden okuyabilen hukukçuların birlikte çalışabileceği ortamın temini için tam 44 yıldır yılmadan mücadele vermektedir.
Konuşmasının devamında Cemil Yavuz Aksu, “Bize tarihi misyonumuz gereği ne pahasına olursa olsun milli devlet prensibimizi yansıtan ilk 4 maddeden asla vazgeçilmeyecek, Anayasanın her maddesinde Türk’ün sözü ihanet şebekesinin alnına mıh gibi çakılacaktır.
Türk Hukuk Enstitüsü, liderimiz sayın Devlet Bahçeli Beyin ‘2023 lider ülke Türkiye’ vizyonuyla yeni bir anayasa yazımı konusundaki görüşleri doğrultusunda birleştirici ve kucaklayıcı şuurla hareket edecek, üstüne düşen görevleri her daim yerine getirecektir..”dedi.
Milli ideallerimiz doğrultusunda hedeflerimizden olan Turan fikriyatının çerçevesinde Türk dünyasının bir çatı altında toplanması gerektiğini belirten Aksu, “Diğer Türk devletleri ile hukuk sistemlerinin elverdiği ölçüde entegre olunarak uyumlu çalışmalar yürütülecektir. Türk milliyetçilerinin görüşlerinin karşılık bulması adına çalışmalar yapılacaktır. Birlik ve beraberliğimiz güçlendirilecektir.” ifadelerini kullandı.